Blog

Vesti

Dnevnik: Besplatni kursevi programiranja u školi “IT Bootcamp”

Neprofitna i besplatna škola “IT Bootcamp” poziva kandidate da se prijave na letnji ciklus kurseva. U ponudi su kursevi: Testiranje softvera (QA), Razvoj veb stranica (WordPress), Osnove programiranja (Java) i Agilni projektni menadžment u IT-ju. Oni su namenjeni svim punoletnim građanima, sa trajnim prebivalištem na teritoriji Srbije, koji nemaju formalno predznanje ili radno iskustvo iz oblasti informacionih tehnologija. S obzirom na to da je Novi Sad IT grad, svakako da mnogi građani razmišljaju da svoja znanja dopune ili se preorijentišu na ovu oblast.

Kursevi su fokusirani na praktičnu primenu na poslu i prilagođeni su tržišnim potrebama, uz dodatne pripreme polaznika za predstavljanje kompanijama, te su važni i za individualni uspeh, to jest za podizanje produktivnosti i mogućnosti napredovanja.

– Potražnja za IT znanjima i veštinama konstantno se povećava, kao i njihova raznovrsnost. IT industrija u Srbiji evidentno raste, ali je ograničena brojem kvalifikovanih građana koji za sada ne mogu da isprate ovaj trend. Pojedinci koji nisu uhvatili ovaj talas tokom formalnog obrazovanja često nemaju priliku da se upute u neophodna znanja, ili im je finansijska prepreka za dodatno školovanje previsoka. Da bi premostili ovaj raskol na tržištu i pomogli ekonomskom ubrzanju Srbije, grupa donatora iz dijaspore je odlučila da otvori IT školu u saradnji sa “Fondacijom Ana i Vlade Divac”. Cilj škole je da pruži besplatno znanje populaciji koja nije imala priliku za formalno IT obrazovanje – navela je za “Dnevnik” koordinatorka na projektu “IT Bootcamp” Sonja Slijepčević.

Prijave su u toku i biće otvorene do 14. juna. Kursevi će početi 25. jula i održavaće se onlajn, preko Zoom aplikacije. Nastava se odvija ponedeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom od 18 do 22 časova i prisustvo u navedenim terminima je obavezno.

Zanimljiva je činjenica da su časovi u ovoj školi potpuno besplatni, iako su kursevi ovog tipa često skupi i zahtevaju mnogo uloženog vremena.

– Od osnivanja škole 2018. godine, svi naši kursevi su u potpunosti besplatni, jer nam je važno da kandidati dobiju priliku za obrazovanje, bez obzira na svoje finansijske mogućnosti. Za svaki naš kurs se, u proseku, prijavi između 250 i 500 kandidata, od kojih primamo 30 po kursu. Iza ovog projekta stoji grupa donatora koji žele da pomognu pojedincima, a samim tim i našoj privredi, isključivo iz filantropskih pobuda. Oni isplativost projekta mere prema uspehu polaznika koji nakon kursa uspeju da se zaposle u IT sektoru. Do sada je 645 polaznika dobilo šansu u preko 230 kompanija, što čini oko 1,5 odsto celokupnog IT tržišta u Srbiji. Smatramo da je to zaista značajan uspeh – navodi Sonja Slijepčević i dodaje da se tokom trajanja kursa sprovodi rigorozan proces selekcije, na kojem se prvenstveno vrednuje motivacija, spremnost na rad i sposobnost brzog usvajanja novih znanja i veština.

 

 

– Kada kandidati upišu kurs, selekcija se nastavlja kroz testove znanja, koje sprovodimo u proseku jednom u dve nedelje i svakodnevne obavezne domaće zadatke. Kursevi traju imeđu 8 i 13 nedelja (u zavisnosti od izabranog kursa) i prilagođeni su tržišnim potrebama i praktičnom radu. Za samo 11 nedelja, koliko, na primer traje kurs Testiranje softvera (QA), polaznici imaju čak 160 časova, na kojima savladaju osnove manuelnog i automatskog testiranja, sa znanjem iz programskog jezika Java i dodatnih alata. Kursevi su veoma intezivni i prelazi se velika količina gradiva za kratak period, što znači da svaki polaznik koji uspešno završi kurs ima dovoljnu količinu znanja za praksu ili posao na juniorskim pozicijama u IT kompanijama – rekla je Sonja Slijepčević.

I pored toga što je većina polaznika “IT Bootcamp” projekta pronašlo svoje mesto u IT tržištu, te da su plate u ovom sektoru visoke, budući polaznici treba da imaju u vidu da to nije slučaj sa početnicima, pa je bitno da nemaju nerealna očekivanja u pogledu finansija.

– Iskustva polaznika su različita, ali ono što možemo da kažemo budućim kandidatima jeste da ne očekuju da je prekvalifikacija laka i da je upornost jedan od najvažnijih faktora za uspeh. Od 1.060 polaznika koji su uspešno završili naše kurseve, 61 odsto je dobilo praksu ili posao. Procesi selekcije su i dalje u toku, tako da očekujemo da će rezultati biti još bolji. Oni, uglavnom, rade u domaćim IT kompanijama, ali i u inostranim kompanijama, naročito u agencijama koje nude usluge izrade veb stranica, e-commerce kompanijama i slično. Za nas je značajna stvar što nas poslodavci sada samostalno kontaktiraju, već upoznati sa kvalitetom naših kandidata. Uz to, neki od polaznika koji su stekli značajno iskustvo u kompanijama sada predaju na našim kursevima, čime se posebno ponosimo –navela je koordinatorka Sonja Slijepčević.

Autor: A. Čegar, za Dnevnik.

Počele su prijave za letnji ciklus kurseva 2022. godine

Prijave za letnji ciklus kurseva su otvorene do 14. juna. Na sve kurseve mogu da se prijave državljani Republike Srbije, koji imaju trajno prebivalište na teritoriji Srbije. Jedan kandidat može da se prijavi samo na jedan kurs.

Kursevi će se održavati online, a namenjeni su polaznicima bez tehničkog, odnosno programerskog predznanja, koji aktivno koriste računar. Molimo vas da pre prijavljivanja pročitate od čega se sastoji proces selekcije, kao i koje su obaveze polaznika. Pozivi u procese selekcije neće početi pre 6. juna.

 

Ponuda kurseva:

Ukoliko ste se odlučili za promenu karijere, možda je kurs Testiranje softvera prava šansa za vas. U pitanju je jedan od najuspešnijih kurseva naše škole i jedan od najsveobuhvatnijih iz ove oblasti, u celoj Srbiji. Iskoristite priliku i prijavite se za program intenzivne obuke, do 14. juna putem ovog linka.

 

 

Iako je među zahtevnijima, Java je i dalje jedan od najpopularnijih i najtraženijih programskih jezika. Prijavom na naš kurs Osnove programiranja, dobijate mogućnost da potpuno besplatno pohađate 192 časa nastave i tako steknete odličnu osnovu u Javi. Prijavite se do 14. juna putem ovog linka.

 

 

Nešto potpuno novo stiže od IT Bootamp-a! U saradnji sa kompanijom Badin Soft pripremili smo prvi kurs u Srbiji koji objedinjuje tri pozicije: Agile Project manager, Scrum master & Product owner. Stručnost predavača i celovitost programa, uz vašu motivisanost i posvećenost, može vas dovesti do željenih pozicija u IT-u. Prijavi se do 14. juna putem ovog linka i postani deo prve generacije!

 

 

Kompanija GoDaddy i IT Bootcamp pripremili su WordPress kurs, koji će vam pružiti široke mogućnosti na tržištu rada. Nakon osam nedelja besplatne obuke, polaznici će moći samostalno da naprave funkcionalan WordPress sajt, da upravljaju stranicama i podešavanjima, kao i da koriste plugine i teme. Prijave su moguće putem ovog linka do 14. juna. Srećno!

 

Početak prijava u letnjem ciklusu 2022. godine

Prijave za letnji ciklus kurseva 2022. godine počinju u sredu 1. juna.

Kandidati će moći da se prijave za jedan od četiri ponuđena kursa:

  1. Testiranje softvera (manuelno + automatsko)
  2. Osnove programiranja (Java)
  3. Razvoj veb stranica (WordPress)
  4. Agilni projektni menadžment u IT-u

Srećno!

Besplatni kursevi o web dizajnu

Ukoliko želite da steknete osnovno znanje o kreiranju web stranica, ili da unapredite postojeće, preporučujemo pohađanje kurseva koji su dostupni na internetu. PopArt Studio je u svom blogu predstavio listu platformi i besplatnih kurseva o web dizajnu, koju možete da pročitate ovde.

Iskustvo: Kako sam samostalno naučio da programiram?

“Da li vam je ikada palo na pamet da biste svoje veštine mogli da iskoristite bolje i postignete više ukoliko biste promenili profesiju? Jednog dana odlučio sam da uradim upravo to.”

WP Operations Team Lead Goran Spasojević, iz kompanije Better Collective, je u tekstu za helloworld.rs otkrio sve izazove sa kojima se suočio na svom putu ka developmentu i dao korisne smernice, koje mogu da pomognu svima koji žele da samostalno uče i uđu u IT struku.

UX/UI dizajn trendovi u 2022. godini

“Uspostavljanje balansa između inovativnih načina da se uključe korisnici i osluškivanja njihovih stvarnih potreba je pravi izazov za dizajnere. Pored toga, dizajneri moraju da prate sve novine iz godine u godinu” – piše u blogu na Joberty platformi, u kojem možete pročitati o novim UX/UI dizajn trendovima u 2022. godini.